If the Sun Explodes is fris en geslaagd filmdebuut

If the sun explodes

Regisseur Hanna van Niekerk debuteert met een frisse, geslaagde roadmovie over twee zoekende twintigers. De veelal improviserende acteurs zijn uitzonderlijk vertrouwd met elkaar. Philippe is op zoek naar zijn ‘totemdier’, het dier dat hem in zijn leven spiritueel begeleidt. Een eland is het, dat heeft een oude indiaan hem ooit verteld. Dus op naar Litouwen om zo’n beest in het echt te zien.

Zijn vriendin Yara gaat met hem mee. Hij bepaalt, zij volgt, zo is de rolverdeling. Zelf hebben ze dat niet zo door, want ze zijn veel te druk met jong en mooi en verliefd zijn.

If the Sun Explodes is het filmdebuut van Hanna van Niekerk. Met haar afstudeerfilm En ze leefden nog lang… won ze in 2014 een ‘wildcard’ van het Filmfonds: ze kreeg 80 duizend euro om een film van minimaal 20 minuten te maken. Van Niekerk gebruikte het geld voor deze lange roadmovie over twee zoekende twintigers.

Niet wachten met debuteren tot alle omstandigheden perfect zijn, maar gewoon twee acteurs en een kleine crew optrommelen, op reis gaan en veel improviseren. Het is een keuze die uitstekend uitpakt. Van Niekerk, die ook het scenario schreef, laat haar twee personages dolen door de Litouwse bossen. Via de camera van Jean Counet lijkt het alsof ze in een aards paradijs wandelen, dat slechts af en toe verstoord wordt door een buitenstaander.

Tijdens hun reis praten deze typische twintigers over de keuze tussen groots en meeslepend leven versus trouwen, kindjes en een bakfiets voor de deur. Ze klagen over de afhankelijkheid van hun mobiele telefoon. Philippe en Yara worden gespeeld door een veelal improviserende Wies Fest en Egbert-Jan Weeber, die een uitzonderlijke vertrouwdheid met elkaar hebben. Van Niekerk weet bovendien hoe intimiteit kan schuilen in kleine dingen – het uitknijpen van puistjes op iemands rug of samen een waterijsje eten. Een robbertje vechten in ondergoed is intiemer dan seks. Ondertussen hint ze er al vanaf het begin op dat deze gelukkige relatie wat craquelé vertoont.

Natuurlijk, het is best al eens gedaan, een film over zo’n eerste vakantie met een geliefde, zo’n in slowmotion uiteenvallende romance. En soms trekt het verhaal wat, in deze film van 80 minuten. Maar Van Niekerk neemt haar personages en hun egocentrische universum prettig serieus én zorgt ervoor dat de kijker het duo al doorziet voordat hunzelf de schellen van de ogen vallen. If the Sun Explodes is een frisse film over het moment dat het leven nog alle kanten op kan, over de levensfase waarin dromen voorzichtig worden ingewisseld voor de realiteit.

 

BRON: https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/if-the-sun-explodes-is-fris-en-geslaagd-filmdebuut~bfc9c9b9/