If The Sun Explodes wint MovieZone NFF Award

if the sun

De MovieZone NFF Award is tijdens het Nederlands Film Festival (NFF) uitgereikt aan If The Sun Explodes van regisseur Hanna van Niekerk. Van Niekerk won voor haar eindexamenfilm En ze leefden nog lang… in 2014 een Filmfonds Wildcard en maakte hiermee deze prijswinnende film.

Het Nederlands Filmfonds selecteert elk jaar Wildcard-winnaars uit ingestuurde eindexamenfilms, een stimuleringsprijs van  80.000 euro. Deze worden uitgereikt tijdens de NFF Talentdag van het Nederlands Film Festival. Hanna van Niekerk ontving in 2014 de Filmfonds Wildcard voor haar eindexamenfilm En ze leefden nog lang…(fictiefilm). In de afgelopen twee jaar werkte ze met haar Wildcard aan If The Sun Explodes.

If The Sun Explodes nam afgelopen weekend tijdens het NFF de Moviezone NFF Award in ontvangst. De prijs werd toegekend door een jongerenjury, die traditioneel de NFF Talkshow als podium voor de uitreiking heeft.  Naast If The Sun Explodes waren de films Strike A Pose en Riphagen genomineerd door de jonge filmliefhebbers. De winnaar van de MovieZone Award maakt kans om opgenomen te worden in een van de filmeducatieve programma’s van EYE.

JURYRAPPORT – IF THE SUN EXPLODES (Hanna van Niekerk)
“De winnaar is een diepgaand, kunstzinnig portret dat ons erg aan het denken heeft gezet. De sterke, geïmproviseerde dialogen waren erg herkenbaar. De acteurs hadden een erg goede chemie en waren daardoor heel overtuigend. De esthetiek van de beeldstijl was erg doordacht. We kunnen er trots op zijn dat een Nederlandse film met een minimaal budget zo’n indrukwekkend resultaat heeft opgeleverd.”

Dit jaar vindt de uitreiking van de Filmfonds Wildcards plaats op 26 september, 16.30 uur in de Stadsschouwburg in Utrecht. Sinds 2014 worden er zes Wildcards uitgereikt: drie voor documentaire (elk 40.000 euro), twee voor fictie (elk 80.000 euro) en één voor animatie (40.000 euro). De Filmfonds Wildcards zijn een stimuleringsprijs van het Fonds voor jonge, talentvolle filmmakers die net afgestudeerd zijn aan een film- of kunstacademie. De winnaars krijgen de mogelijkheid om zonder restricties een nieuwe film te maken onder begeleiding van een producent en een coach. Hiermee wil het Fonds de ontwikkeling van nieuw talent stimuleren om hun eerste stappen te zetten in het professionele werkveld. De films dienen binnen 2 jaar in première te gaan.

 

BRON: https://www.filmfonds.nl/page/3944/filmfonds-wildcard-film-if-the-sun-explodes-wint-moviezone-nff-award