Een zomerhit in Turkije, maar deze Turkse Nederlander is hier nog onbekend

umut

Umut Timur (28) uit Arnhem scoorde een hit met het Turkse nummer ‘Vermedin’. Maar in Nederland is hij relatief onbekend.  „Ik wil er geen zielig verhaal van maken.”

OVER UMUT TIMUR

Een dansbare beat, een sitarloopje en – in het Turks – een tekst over de vrouw die zijn hart veroverde: het nummer ‘Vermedin’ (letterlijk: ‘Je hebt het niet terug gegeven’) van Arnhemmer Umut Timur (28) is een zomerhit. In vijf maanden tijd scoorde de Turks-Nederlandse zanger meer dan 50 miljoen views op YouTube, en ruim zes miljoen op Spotify. Ter vergelijking: het populaire zomernummer Drank & Drugs van Ronnie Flex en Lil’Kleine uit mei 2015 haalde, hoewel in het kleinere taalgebied Nederlands, bijna 33,5 miljoen YouTube-views.

Vooral in Turkije is hij naar eigen zeggen populair, maar ook in Duitsland, Azerbajdzjan, Frankrijk en Nederland heeft hij fans. Hij is trots, vertelt hij in de studio waar hij zijn muziek opneemt. Zijn album Saheser (letterlijk: ‘meesterwerk’), waar ‘Vermedin’ op staat, kwam in april uit. Onlangs hoorde hij op radiozender FunX: „dan gaan we nu luisteren naar ‘Vermedin’ van Umut Timur.” Hij liet wel even een traan, geeft hij toe.

Timur, breedgeschouderd en een groen petje achterstevoren op zijn hoofd, dankt zijn succes vooral aan bekendheden in Turkije die zijn videoclip deelden op sociale media, zoals Galatasaray-voetballer Ryan Donk, en aan zijn samenwerking met de Franse rapper MRC. En ja, aan zijn talent, maar dat is geen garantie voor succes. Je moet doorzettingsvermogen en geduld hebben. „Na één tegenslag heb je nog niet verloren. Je verliest pas als je opgeeft.”

Tegenslagen waren er genoeg voor Timur. Hij is zes jaar oud als zijn oudere basisschoolvrienden in het Arnhemse Malburgen-West fietsen stelen en mensen beroven. Hij doet mee. „Je denkt er niet bij na want je weet niet of het goed of slecht is. Je begint met spelen, dan ga je mee chillen en doe je wat je gevraagd wordt.” Hij was jong, dus herinneringen zijn vaag, maar zijn moeder vertelt hem dat hij bij een ‘gang’ hoorde.

 

BRON: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/21/een-hit-in-turkije-maar-deze-turkse-nederlander-is-hier-nog-onbekend-a1613766